Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Μεζές από σαλιγκάρια



Συστατικά:
- Σαλιγκάρια
- 1 κρεμμυδάκι ξερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- ξύδι

Εκτέλεση:
1. Αποβραδίς πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για το καθάρισμα των σαλιγκαριών. Βάζουμε τα σαλιγκάρια στο σουρωτήρι των ζυμαρικών και τους ρίχνουμε νερό. Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο ή το καπάκι από μια κατσαρόλα
2. Την άλλη μέρα πετάμε αυτά τα οποία έχουν μείνει στο καβούκι τους και βάζουμε τα υπόποιπα σε μια κατσαρόλα με νερό, στο οποίο, έχουμε ρίξει προηγουμένως αλάτι και ξύδι
3. Τα αφήνουμε για 2 ώρες και αφαιρούμε ανά συχνά χρονικά διαστήματα τα "σάλια" τους
4. Τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που έχει βράσει καλά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά
5. Τα σουρώνουμε και χρησιμοποιώντας μια οδοντογλιφίδα τα αφαιρούμε από το σπιτάκι τους
6. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, το ρίχνουμε μαζί με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά
7. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και πασπαλίζουμε με αρκετό δεντρολίβανο
8. Μετά από 6 λεπτά περίπου σβήνουμε με ξυδάκι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα

Καλή Όρεξη!!!

Σημείωση:
Τα σαλιγκάρια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Έχουν περισσότερο και από το κόκκινο κρέας

Μεσογειακή Πατατοσαλάτα




Συστατικά:
- 2-3 πατάτες (ανάλογα το μέγεθος)
- 1 με 2 ντομάτες (ανάλογα το μέγεθος)
- 1 μικρό κρεμμυδάκι (ξερό)
- 2 κ.σ κάπαρη
- ελιές
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- ρίγανη

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά (Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος)

2. Μεταφέρουμε τις βρασμένες πατάτες σε μια πιατέλα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3. Κόβουμε σε κύβους τη ντομάτα και τη ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και ρίγανη

4. Ξεπλένουμε ελαφρά την κάπαρη και τη ρίχνουμε από πάνω. Συνεχίζουμε με τις ελιές

5. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε και αυτό από πάνω

6. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε ελαιόλαδο κατά βούληση


Καλή Όρεξη!!!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Γίγαντες με λουκάνικα γαλοπούλας



Συστατικά:
- Γίγαντες (500 γρ)
- Λουκάνικα Γαλοπούλας
- Πελτέ (150 gr) ή φρέσκια ντομάτα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 5 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ δυόσμο αποξηραμένο

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τoυς γίγαντες από το βράδυ σε νερό
2. Την επόμενη μέρα, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε για μία ώρα τουλάχιστον Προσοχή για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια
4. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους αδειάζουμε σε ένα ταψί
5. Διαλύουμε τον πελτέ σε νερό ή αραιώνουμε το χυμό ντομάτας με όσο νερό χρειάζεται και το ρίχνουμε και αυτό στο ταψί
6. Στη συνέχεια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, δυόσμο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να ψηθεί
7. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο για 5 λεπτά το πολύ (μέχρι να βγουν να αρώματα και να ξανθύνει το κρεμμύδι)
8. Ρίχνουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και πιπεριά στο ταψί και ανακατεύουμε να πάνε παντού
9. Μετά από 30 λεπτά περίπου δοκιμάστε και 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμοι κόψτε τα λουκάνικα γαλοπούλας σε φέτες και απλώστε τα από πάνω
10. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά και σερβίρουμε


Καλή Όρεξη!!!

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Σαρδέλες Ψητές



Συστατικά:
- Σαρδέλες
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω τις σαρδέλες απλά βάζοντας τες κάτω από τη βρύση και τρίβω ελαφρά με τα χέρια μου για να φύγουν τα λέπια
2. Τοποθετώ λαδόκολα σε ένα ταψάκι και βάζω τις σαρδέλες από πάνω
3. Ρίχνω από πάνω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύω
4. Ραντίζω ελαφρά με ελαιόλαδο
5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και το ελαιόλαδο
6. Τις βάζω σε μια πιατέλα και ρίχνω ελαιόλαδο και λεμόνι


Καλή σας όρεξη!!!