Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Εντυπωσιακές και νόστιμες πατάτες φούρνου με μυρωδικά



Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να μαγειρεύω στο φούρνο για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί πρέπει να βγάλω τα ταψιά που έχει μέσα (και πιστέψτε με είναι αρκετά) και θα πρέπει να τα βάλω κάπου στην κουζίνα - κοινώς να τα έχω μέσα στη μέση. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι αν μαγειρεύω στο φούρνο, μυρίζει όλο το σπίτι (όσο και αν αφήνω τα παράθυρα ανοιχτά) - κάτι που με ενοχλεί απίστευτα. 


Γι΄ αυτές τις πατάτες χρησιμοποίησα και κατσαρόλα και φούρνο. Πρώτα τις βράζουμε, μέχρι να είναι έτοιμες προς κατανάλωση και μετά τις ψήνουμε ώστε να αποκτήσουν  αυτό το υπέροχο, χρυσαφένιο χρώμα και να είναι τραγανές απ΄έξω και μαλακές από μέσα. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος γλιτώνουμε και ώρα, αφού στην κατσαρόλα βράζουν πολύ πιο γρήγορα και κυρίως γλιτώνουμε λιπαρά, μιας και χρησιμοποιούμε ελάχιστο ελαιόλαδο. 

Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή πρόταση συνοδευτικού γιατί είναι  εντυπωσιακό και πεντανόστιμο. Ιδανική πρόταση και για μπουφέ. 

Υλικά:
- 4 πατάτες
- ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ για κάθε πατάτα)
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό) 
- θυμάρι ή ρίγανη ή δεντρολίβανο 
πιπέρι, πάπρικα
- αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη
- χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Χρησιμοποίησα βιολογικές πατάτες, οπότε τις έπλυνα πολύ καλά και δεν τις καθάρισα από τις φλούδες. Εναλλακτικά, καθαρίζουμε τις φλούδες.. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Για τις συγκεκριμένες χρειάστηκα 30 λεπτά 


2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 

3. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποίησουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε σχετικά χοντρές φέτες χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω. Θέλουμε δηλαδή να έχουν αυτό το εντυπωσιακό σχήμα- ακορντεόν.

4. Σε κάθε πατάτα βάζουμε από μια κουταλιά λάδι ή περισσότερο αν θέλετε, αποξηραμένο κρεμμύδι, πιπέρι, πάπρικα, και κάποιο από τα μυρωδικά. Εγώ χρησιμοποίησα θυμάρι κυρίως

5. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν κρατσανιστές. Για τις συγκεκριμένες χρειάστηκα 20 λεπτά

6. Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού 

Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε φετάκια σκόρδου, τυρί, ή κάποιο αλλαντικό 

Αυτή την τεχνική, να βράζετε δηλαδή πρώτα τις πατάτες, σας την είχα δείξει και παλιότερα εδώ 




  • Η Όλγα έφτιαξε τις πατάτες και είπε "Αμάν! Είναι απίστευτα νόστιμες, πραγματικά!!!!"

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τις πατάτες και είπε "Και η ακορντεόν πατατούλα σου με την υπέροχη μελιτζανοσαλάτα. Καταχωρήθηκαν στο εβδομαδιαίο μενού!"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου