Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Φαλάφελ φούρνου (ρεβυθοκεφτέδες)

Η διατροφική αξία των οσπρίων είναι αδιαμφισβήτητη και γι` αυτό αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Τα ρεβίθια πιο συγκεκριμένα, είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.


Οι τρόποι που συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τα όσπρια είναι αρκετά περιορισμένος. Οι συνηθέστεροι τρόποι είναι  σούπα, στο φούρνο, χούμους και σαλάτα. Η σημερινή συνταγή είναι ξενόφερτη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα πολλές συνταγές με ελάχιστες παραλλαγές. Πήρα μια ιδέα λοιπόν για τον βασικό τρόπο και σας παρουσιάζω τη δική μου ελληνική και υγιεινή εκδοχή.




Υλικά:
- 1000 γρ βρασμένα ρεβίθια
- 500 γρ κρεμμύδι ξερό
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 15 γρ φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- νερό
- Αλάτι, Άσπρο πιπέρι
- Λεμόνι
- 1 κ γ κύμινο
- 1 κ γ πάπρικα
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
1 κ.γ τριμμένο κόλιανδρο
-  2 κ γ κάρυ
- 2 κ.γ μείγμα μπαχαρικών για κρέας
- 2 κ.γ ρίγανη
- 4 κ.σ καλαμποκάλευρο η νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλεύρι ή ρεβυθάλευρο



Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 24 ώρες

2. Όταν ξεκινήσει το βράσιμο, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε  το νερό 2 φορές. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν)




3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 -15 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο αφού πρώτα το έχουμε περάσει από την πρέσσα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε




4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Το βάζουμε και αυτό στο μείγμα κρεμμυδιού – σκόρδου και ανακατεύουμε καλά



5. Όταν έχουν βράσει τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ξεκινάμε να τα πολτοποιήσουμε. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ρίξετε και λίγο νερό. Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο δυνατό μπλέντερ έχετε. Καλό είναι να βάζετε λίγη ποσότητα ρεβιθιών στο μπλέντερ κάθε φορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο.  


6. Όταν έχουμε πολτοποιήσει τα ρεβίθια δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και λεμόνι αν χρειάζεται


7. Ρίχνουμε το μείγμα κρεμμυδιού- σκόρδου- δυόσμου στα πολτοποιημένα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά
 
8. Ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε (αν είχατε ρίξει πολύ νερό θα χρειαστείτε και άλλο αλεύρι)


9. Τώρα βάζουμε και τα μπαχαρικά μας, αρκετό λευκό πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο, κάρυ και κύμινο και ανακατεύουμε


10. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει και να ενωθούν οι μυρωδιές. (Όσο περισσότερο μείνει, τόσο το καλύτερο)




11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και ξεκινάμε να πλάσουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μας.


 

12. Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε στους 200 για 20-25 λεπτά


13. Σερβίρουμε με μαρουλοσαλάτα, ψωμάκια μπέργκερ, η μαύρο ρυζάκι 

 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

5 σχόλια:

  1. Πολλά Like!! Φυσικά όπως μας το παρουσιάζεις, στο φούρνο, γιατί παντού κυκλοφορεί τηγανητό και μας πλασάρεται και καλά ως υγιεινό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου. Χαίρομαι που μοιραζόμαστε ίδιες ανησυχιες

      Διαγραφή
  2. «Ιδανικά εμφιαλωμένο νερό»; Είναι πράγματι ασφαλές όπως νομίζουμε το εμφιαλωμένο νερό; Μπορεί όντως να μην έχει το χλώριο και ίσως ούτε τα άλλα βλαβερά στοιχεία που έχει το νερό του δικτύου αλλά το εμφιαλωμένο νερό περικλείεται από πλαστικό. Αν σκεφτούμε επίσης ότι οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, μας είναι άγνωστες. Πόσο σίγουροι ότι είναι ασφαλές μπορούμε να είμαστε; Σίγουρα όχι και πολύ. Επίσης να μην ξεχνάμε τον μεγάλο όγκο πλαστικών από τα εμφιαλωμένα που καταλήγουν στις χωματερές με τις γνωστές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
    Αυτό που έχω να προτείνω και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση πόσιμου νερού είναι τα φίλτρα νερού. Ενεργού άνθρακα, κεραμικό ή ακόμα καλύτερα αντίστροφης όσμωσης. Εκτός από το ότι κατακρατεί το 95-100% των βλαβερών στοιχείων, κοστίζει έως και 90% λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό σε βάθος χρόνου!
    Παρεμπίπτοντος μπράβο για τη συνταγή και για το ότι τα ψήνεις στον φούρνο και δεν τα τηγανίζεις!

    Φιλικά,
    Βαγγέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανησυχία σου για το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι θεωρητική. Έχει γίνει μελέτη από το ΑΠΘ στο νερό της Θεσσαλονίκης (που δεν θεωρείται καλύτερο από της Αθήνας, μάλλον χειρότερο είναι) και αποδείχτηκε ότι είναι καθαρότερο από όλα τα εμφιαλωμένα που δοκιμάστηκαν στη μελέτη. Το χλώριο δεν είναι τοξικό και επίσης ένα μαύρο ίζημα που εμφανίζεται κάποιες φορές είναι μάλλον από τις σωληνώσεις της πολυκατοικίας (αν είναι παλιά), βάλτε ένα φίλτρο.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο και οι 2. Η ανάρτηση ήταν παλιά και ήθελε αναθεώρηση σε αυτό. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή