Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Ενισχυμένος Ντάκος

Συστατικά:
- 4 παξιμαδάκια για ντάκο
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- 2 μέτριες ντομάτες
- 10-12 ελιές
- φέτα με χαμηλά λιπαρά, 1 κομμάτι σε μέγεθος παλάμης (χωρίς τα δάχτυλα, ε!!!)
- 1/2 ματσάκι ρόκα
- αλάτι
- ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
- κάπαρη (2 κουταλιές της σούπας)
- ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας)

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ

2. Ξεπλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις τοποθετούμε πάνω από τα παξιμάδια

3. Ρίχνουμε το αλάτι και τη ρίγανη

4. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και την τοποθετούμε πάνω από τη ντομάτα

5. Ξεπλένουμε την ρόκα, την ψιλοκόβουμε και τη ρίχνουμε πάνω από τη ντομάτα και την πιπεριά

6. Τρίβουμε τη φέτα και την απλώνουμε πάνω στη ρόκα

7. Τοποθετούμε διάσπαρτα τις ελιές

8. Ξαρμυρίζουμε την κάπαρη και την τοποθετούμε διάσπαρτα από πάνω

9. Ρίχνουμε 1- 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά

Καλή Όρεξη!!!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Παντζάρια Σαλάτα




Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Χυμός Φράουλα - Πορτοκάλι


Από τους πιο εύγευστους και θρεπτικούς χυμούς!!

Ανοιξιάτικη Μακαρονάδα























Ντακουλίνια




















Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Χούμους

















Πρόκειται για μια νοστιμότατη συνταγή πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά. Τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ταχίνι κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές με αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες.

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

Ριζότο με φρέσκα καλαμαράκια

Συστατικά:
- 3-4 φρέσκα καλαμαράκια
- 1 κούπα σπυρωτό ρύζι
- 2 πιπεριές κέρατο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- αλάτι, αρκετό πιπέρι, πάπρικα
- ελάχιστο τζίντζσερ
- Χυμό από 1 με 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
1. Ξεπλένουμε καλά τα καλαμαράκια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών

2. Τα βράζουμε με 3 ποτήρια νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το ξύδι για 10 λεπτά

3. Ρίχνουμε το ρύζι μας και αλατοπιπερώνουμε

4. Μετά από 10 λεπτά ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ρίχνουμε

5. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό

6. Ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο

7. Τρίβουμε λίγο τζίτνζερ και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα (ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)

9. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια κατά βούληση (τουλάχιστον όμως ένα)

10. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο κάθε πιάτο

Καλή Όρεξη!!!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Γαύρος μαρινάτος για ουζοκατάσταση

Συστατικά:
- 1 κιλό γαύρο
- 6-8 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανό 1/2 ματσάκι
- πάρα πολύ αλάτι
- πάρα πολύ ξύδι

Εκτέλεση:
1. Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τον πάτο ενός μπολ

2.Φοράμε τα ωραία μας γαντάκια (σιγά μη κάτσουμε να βρωμίσουν τα χέρια μας) και ξεκινάμε το καθάρισμα του γαύρου. Κόβουμε τα κεφάλια, τον ανοίγουμε στη μέση και βγάζουμε το κόκαλο, καθαρίζουμε το εντεράκι, ξεπλένουμε καλά καλά με νερό και απλώνουμε στο μπολ. Συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο στρώμα

3. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι και συνεχίζουμε τη διαδικασία, μια στρώση καθαρισμένος γαύρος μια στρώση αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γαύρος

4. Ρίχνουμε αρκετό ξύδι μέχρι να καλυφθεί ο γαύρος

5. Αφήνουμε κατά μέρος για 1 μέρα και στη συνέχεια κόβουμε σε φετάκια το σκόρδο και πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό

6. Διατηρείται στο ψυγείο ή έξω για αρκετές μέρες.

7. Σερβίρουμε με μια κουταλιά λάδι και ελίτσες, διάσπαρτες.

Καλή όρεξη!!!

Σημείωση:
Εξαιρετικός ουζομεζές και όχι μόνο. Όποιος θέλει μπορεί να τον ξεπλύνει με λίγο νερό πριν τον σερβίρει

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Τσιπς από Αραβικές πίτες


 
Π Ε Ν Τ Α Ν Ο Σ Τ Ι Μ Α!!! Δεν έχω λόγια για να περιγράψω το πόσο νόστιμα είναι αυτά τα πιτάκια, που θα τολμήσω να τα ονομάσω κιόλας τσιπς!

Λουκουμαδοτόστ


Υλικά:
- Φέτες ψωμί για τοστ
- μέλι
- κανέλα για πασπάλισμα
- τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τις φέτες στη φρυγανιέρα(αν έχουμε) αλλιώς στην κλασική τοστιέρα και τις αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου (ή μέχρι να γίνουν όσο τραγανές τις θέλουμε)

2. Αλείφουμε με μέλι

3. Πασπαλίζουμε με κανέλα

4. Γαρνίρουμε με τα καρύδια

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημείωση:
Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό πρωινό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το δεκατιανό ή ακόμα να ξεγελάσει την επιθυμία μας για γλυκό. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι δίνει την αίσθηση ότι τρως λουκουμά.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Μανιτάρια με φέτα





















Πιπεριές ψητές

Συστατικά:
- Πιπεριές κέρατο
- Πιπεριές Φλωρίνης
- Αλάτι
- 2-3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 χούφτα καρύδια σε σχετικά μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:
1. Πλένω τις πιπεριές, κόβω τα καπάκια τους και τις καθαρίζω από τα σποράκια τους

2. Τις τοποθετώ σε λαμαρίνα όπου προηγουμένως έχω απλώσει λαδόκολλα και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά περίπου

3. Τις αφήνω να κρυώσουν και τις κόβω πρώτα κατά μήκος και στη συνέχεια σε κομμάτια παραλληλόγραμα περίπου όσο μισό δάχτυλο

3. Τις αλατίζω, ρίχνω το λάδι και το μπαλσάμικο και τέλος τα καρύδια.

Καλή όρεξη!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Πικάντικες Λεχματζούνες για Μπυροκατάσταση




















Συστατικά:
- 8 πίτες για σουβλάκια
- 100 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 100 γρ χοιρινός κιμάς
- 300 γρ. αρνίσιος ή από προβατίνα κιμάς
ή 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι (ποτέ δε μπορώ να το υπολογίσω γι' αυτό προτιμώ να το ρίχνω στο τέλος στη κάθε λεχματζούνα πριν την ψήσω)
- Πιπέρι ( κάτι λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας)
- Πάπρικα γλυκιά (2,5 κουταλιές της σούπας)
- Μπούκοβο (κάτι λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας)
- Ρίγανη (1,5 κουταλιά της σούπας)
- Δυόσμος (1,5 κουταλιά της σούπας)

Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε τον κιμά ή τούς κιμάδες σε ένα μπολ. Αν χρησιμοποιήσουμε το μείγμα κιμά το πλάθουμε για λίγο μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
2. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στον κιμά.
3. Ρίχνουμε τη ρίγανη και το δυόσμο στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά
4. Ρίχνουμε το πιπέρι, το μπούκοβο και την πάπρικα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά
5. Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες . Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο το καλύτερο. Προσωπικά, συνηθίζω να το αφήνω όλο το βράδυ.

Για το ψήσιμο:
6. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες και το τοποθετούμε τις πίτες.
7. Απλώνουμε κομματάκια κιμά πάνω στις πίτες



















8. Αλατίζουμε την κάθε λεχματζούνα
9. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει ελάχιστο λαδάκι από πάνω

10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά



Συνοδεύεται άριστα με παγωμένη μπύρα και με extra tabasco για όποιον αντέχει

Καλή Όρεξη!

Σημείωση:
- Μπορεί να γίνει και με μοσχαρίσιο κιμά (έχει εξίσου πολύ καλή γεύση) - Ο κιμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε 10 πίτες εξαρτάται από το πόσο γεμάτες θέλουμε τις λεχματζούνες μας