Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Ενισχυμένος Ντάκος

Συστατικά:
- 4 παξιμαδάκια για ντάκο
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- 2 μέτριες ντομάτες
- 10-12 ελιές
- φέτα με χαμηλά λιπαρά, 1 κομμάτι σε μέγεθος παλάμης (χωρίς τα δάχτυλα, ε!!!)
- 1/2 ματσάκι ρόκα
- αλάτι
- ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
- κάπαρη (2 κουταλιές της σούπας)
- ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας)

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ
2. Ξεπλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις τοποθετούμε πάνω από τα παξιμάδια
3. Ρίχνουμε το αλάτι και τη ρίγανη
4. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και την τοποθετούμε πάνω από τη ντομάτα
5. Ξεπλένουμε την ρόκα, την ψιλοκόβουμε και τη ρίχνουμε πάνω από τη ντομάτα και την πιπεριά
6. Τρίβουμε τη φέτα και την απλώνουμε πάνω στη ρόκα
7. Τοποθετούμε διάσπαρτα τις ελιές
8. Ξαρμυρίζουμε την κάπαρη και την τοποθετούμε διάσπαρτα από πάνω
9. Ρίχνουμε 1- 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά

Καλή Όρεξη!!!

Παντζάρια Σαλάτα




Συστατικά:
- 5- 6 μέτρια παντζάρια
- αλάτι
- ξύδι (τουλάχιστον 2 κουταλιές)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές καλαμπόκι βρασμένο
- 2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται σχετικά εύκολα
2. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε
3. Βράζουμε το κατεψυγμένο καλαμπόκι για 3-4 λεπτά
3. Κόβουμε τα παντζάρια σε χοντρουλές φέτες, τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο
4. Τέλος, γαρνίρουμε με καλαμπόκι

Καλή όρεξη!!!

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Πορτοκάλι-Φράουλα



















Συστατικά:
(για 2 άτομα)
- 4 πορτοκάλια μέτρια
- 14 φράουλες
- 8-10 παγάκια

Εκτέλεση:
1. Στύβουμε την πορτοκαλάδα και την ρίχνουμε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ
2. Ξεπλένουμε τις φράουλες, κόβουμε το πράσινο μέρος και τις ρίχνουμε μια μια στον χυμό της πορτοκαλάδας.
3. Ρίχνουμε τα παγάκια και χτυπάμε στον αποχυμωτή για μισό λεπτό μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές πολτοποιημένο μείγμα
4.Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι

Καλή σας Απόλαυση!!!

Πρόταση:
Ένα σφηνάκι τεκίλα απογειώνει το χυμό καθιστώντας το ένα από τα πιο δροσερά καλοκαιρινά κοκτέιλ

Ανοιξιάτικη Μακαρονάδα























Ντακουλίνια

















Συστατικά:
- Παξιμαδάκια Krispies στρογγυλά
- Ντομάτα κομμένη σε τετραγωνάκια
- φέτα με χαμηλά λιπαρά (1 κομμάτι 2X2 αρκεί για κάθε παξιμαδάκι)
- αλάτι
- ρίγανη
- ελιές (1 για κάθε παξιμαδάκι)
- κάπαρη (2 για κάθε παξιμαδάκι)
- ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Τρίβουμε με τα χέρια μας την φέτα και αφήνουμε στην άκρη
2. Ξεπλένουμε καλά την κάπαρη και αφήνουμε στην άκρη
3. Κόβουμε την ντομάτα σε τετραγωνάκια
4. Ραντίζουμε με βαποριζατέρ ελαφρώς τα παξιμαδάκια με ελαιόλαδο
5. Τοποθετούμε προσεκτικά 3 με 4 τετραγωνάνια ντομάτας πάνω στα παξιμαδάκια και αλατίζουμε
6. Τοποθετούμε προσεκτικά λίγη τριμμένη φέτα πάνω από τη ντομάτα κα πασπαλίζουμε με ελάχιστη ρίγανη
7. Στη συνέχεια σφηνώνουμε 2 καπαρίτσες ανάμεσα στη φέτα και τέλος γαρνίρουμε με μια ελιά

Καλή Όρεξη!!!

Συμβουλή: Να έχετε έτοιμα τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό από τα άτομα που υπολογίζετε ότι θα φάνε. Πάντα ζητάνε και άλλα!!!

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

Ριζότο με φρέσκα καλαμαράκια

Συστατικά:
- 3-4 φρέσκα καλαμαράκια
- 1 κούπα σπυρωτό ρύζι
- 2 πιπεριές κέρατο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- αλάτι, αρκετό πιπέρι, πάπρικα
- ελάχιστο τζίντζσερ
- Χυμό από 1 με 2 λεμόνια

Εκτέλεση:
1. Ξεπλένουμε καλά τα καλαμαράκια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2-3 εκατοστών
2. Τα βράζουμε με 3 ποτήρια νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το ξύδι για 10 λεπτά
3. Ρίχνουμε το ρύζι μας και αλατοπιπερώνουμε
4. Μετά από 10 λεπτά ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ρίχνουμε
5. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό
6. Ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο
7. Τρίβουμε λίγο τζίτνζερ και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα (ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
9. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια κατά βούληση (τουλάχιστον όμως ένα)
10. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο κάθε πιάτο

Καλή Όρεξη!!!

Γαύρος μαρινάτος για ουζοκατάσταση

Συστατικά:
- 1 κιλό γαύρο
- 6-8 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανό 1/2 ματσάκι
- πάρα πολύ αλάτι
- πάρα πολύ ξύδι

Εκτέλεση:
1. Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τον πάτο ενός μπολ
2.Φοράμε τα ωραία μας γαντάκια (σιγά μη κάτσουμε να βρωμίσουν τα χέρια μας) και ξεκινάμε το καθάρισμα του γαύρου. Κόβουμε τα κεφάλια, τον ανοίγουμε στη μέση και βγάζουμε το κόκαλο, καθαρίζουμε το εντεράκι, ξεπλένουμε καλά καλά με νερό και απλώνουμε στο μπολ. Συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο στρώμα.
3. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι και συνεχίζουμε τη διαδικασία, μια στρώση καθαρισμένος γαύρος μια στρώση αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γαύρος
4. Ρίχνουμε αρκετό ξύδι μέχρι να καλυφθεί ο γαύρος
5. Αφήνουμε κατά μέρος για 1 μέρα και στη συνέχεια κόβουμε σε φετάκια το σκόρδο και πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
6. Διατηρείται στο ψυγείο ή έξω για αρκετές μέρες.
7. Σερβίρουμε με μια κουταλιά λάδι και ελίτσες, διάσπαρτες.

Καλή όρεξη!!!

Σημείωση:
Εξαιρετικός ουζομεζές και όχι μόνο. Όποιος θέλει μπορεί να τον ξεπλύνει με λίγο νερό πριν τον σερβίρει

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Αραβικά πιτάκια



















Συστατικά:
- αραβικές πίτες
- αλάτι, γλυκιά πάπρικα
- ρίγανη
- ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις αραβικές πίτες στα 4
2. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο
3. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη
4. Ψήνουμε στην τοστιέρα για λίγα 2 -3 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές

Καλή σας Απόλαυση!!!

Σημείωση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό, αντί για ψωμί ακόμα και μέσα στη σαλάτα αντί για κρουτόν αν κοπούν σε μικρά κομματάκια . Είναι τόσο νόστιμα που πολλές φορές τα τρώω όταν έχω έντονη ανάγκη γα πατατάκια. Ξεγελάει τις λιγούρες....

Λουκουμαδοτόστ


Υλικά:
- Φέτες ψωμί για τοστ
- μέλι
- κανέλα για πασπάλισμα
- τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τις φέτες στη φρυγανιέρα(αν έχουμε) αλλιώς στην κλασική τοστιέρα και τις αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου (ή μέχρι να γίνουν όσο τραγανές τις θέλουμε)

2. Αλείφουμε με μέλι

3. Πασπαλίζουμε με κανέλα

4. Γαρνίρουμε με τα καρύδια

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημείωση:
Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό πρωινό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το δεκατιανό ή ακόμα να ξεγελάσει την επιθυμία μας για γλυκό. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι δίνει την αίσθηση ότι τρως λουκουμά.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Μανιτάρια με φέτα


Συστατικά:
- 2 κονσέρβες με μανιτάρια κομμένα σε φέτες των 400 γρ
- φέτα τριμμένη (1 φλυτζάνι του τσαγιού)
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (2 κουταλιές της σούπας)
- Αλάτι, πιπέρι
- Λάδι (2 κουταλιές της σούπας)


Εκτέλεση:
1.Ξεπλένουμε με πολύ νερό τα μανιτάρια , 2 με 3 φορές ώστε να φύγουν όσο γίνεται τα συντηρητικά
2. Ρίχνουμε το λάδι και τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι και ανακατεύουμε τακτικά ώστε να σωταριστούν καλά.
3. Αλατοπιπερώνουμε και όταν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη φέτα και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό

Καλή Όρεξη!!

Σημείωση:
Πρόκειται για ένα ορεκτικό πολύ δροσερό, ελαφρύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλά λιπαρά. Προσωπικά, έχω βρει ένα καταπληκτικό τυροκομείο που πουλάει την πιο νόστιμη φέτα που έχω φάει ποτέ και έχει μόνο 7% λιπαρά με τη διαφορά ότι προέρχεται από φυσική επεξεργασία και όχι από σκόνες και χημικά που χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες εταιρείες.

Πιπεριές ψητές

Συστατικά:
- Πιπεριές κέρατο
- Πιπεριές Φλωρίνης
- Αλάτι
- 2-3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 χούφτα καρύδια σε σχετικά μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:
1. Πλένω τις πιπεριές, κόβω τα καπάκια τους και τις καθαρίζω από τα σποράκια τους

2. Τις τοποθετώ σε λαμαρίνα όπου προηγουμένως έχω απλώσει λαδόκολλα και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά περίπου

3. Τις αφήνω να κρυώσουν και τις κόβω πρώτα κατά μήκος και στη συνέχεια σε κομμάτια παραλληλόγραμα περίπου όσο μισό δάχτυλο

3. Τις αλατίζω, ρίχνω το λάδι και το μπαλσάμικο και τέλος τα καρύδια.

Καλή όρεξη!

Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Πικάντικες Λεχματζούνες για Μπυροκατάσταση




















Συστατικά:
- 8 πίτες για σουβλάκια
- 100 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 100 γρ χοιρινός κιμάς
- 300 γρ. αρνίσιος ή από προβατίνα κιμάς
ή 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι (ποτέ δε μπορώ να το υπολογίσω γι' αυτό προτιμώ να το ρίχνω στο τέλος στη κάθε λεχματζούνα πριν την ψήσω)
- Πιπέρι ( κάτι λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας)
- Πάπρικα γλυκιά (2,5 κουταλιές της σούπας)
- Μπούκοβο (κάτι λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας)
- Ρίγανη (1,5 κουταλιά της σούπας)
- Δυόσμος (1,5 κουταλιά της σούπας)

Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε τον κιμά ή τούς κιμάδες σε ένα μπολ. Αν χρησιμοποιήσουμε το μείγμα κιμά το πλάθουμε για λίγο μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
2. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στον κιμά.
3. Ρίχνουμε τη ρίγανη και το δυόσμο στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά
4. Ρίχνουμε το πιπέρι, το μπούκοβο και την πάπρικα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά
5. Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες . Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο το καλύτερο. Προσωπικά, συνηθίζω να το αφήνω όλο το βράδυ.

Για το ψήσιμο:
6. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες και το τοποθετούμε τις πίτες.
7. Απλώνουμε κομματάκια κιμά πάνω στις πίτες



















8. Αλατίζουμε την κάθε λεχματζούνα
9. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει ελάχιστο λαδάκι από πάνω

10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά



Συνοδεύεται άριστα με παγωμένη μπύρα και με extra tabasco για όποιον αντέχει

Καλή Όρεξη!

Σημείωση:
- Μπορεί να γίνει και με μοσχαρίσιο κιμά (έχει εξίσου πολύ καλή γεύση) - Ο κιμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε 10 πίτες εξαρτάται από το πόσο γεμάτες θέλουμε τις λεχματζούνες μας