Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Light Κρουτόν

Τα κρουτόν μπορείτε να τα βάλετε σε μια σαλάτα ή να τα φάτε σκέτα ως συνοδευτικό ποτού αντί για πατατάκια και ξηρούς καρπούς.

Συστατικά:
- 3 Φέτες Ψωμί του τοστ
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις φέτες σε σχετικά μικρά τετραγωνάκια

2. Βάζουμε το κομμένο ψωμί σε ένα μπολ και ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι το πιπέρι, τη ρίγανη, την πάπρικα και ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάει παντού

3. Βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή σε ένα ταψάκι ανάλογα την ποσότητα που έχουμε φτιάξει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 200-220

Tips:
Αν και δε χρειάζεται, όποιος θέλει μπορεί να ρίξει και μια κουταλιά λάδι στα κρουτόν. Για να πάει παντού και να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα, μπορείτε να ρίξετε το λάδι σε ένα βαποριζατέρ (σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για να ψεκάζουμε τα φυτά). Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ανοξείδωτα που προορίζονται για χρήση στη κουζίνα


Καλή σας Απόλαυση!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Σάββατο, 11 Απριλίου 2009

Μελιτζανοσαλάτα


Υλικά:
- 2-3 μελιτζάνες
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ή 1 γεμάτη κουταλιά σκόνη σκόρδου
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά και να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά
2. Τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά (προσοχή να μην ξεραθούν). Ταυτόχρονα ψήνουμε και τις πιπεριές Φλωρίνης
3. Ρίχνουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μαζί με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο.
3. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις ρίχνουμε στο μείγμα μελιτζάνας.
4. Ρίχνουμε επίσης το μαϊντανό, το κρεμμύδι και τα καρύδια
5. Διατηρείτε για αρκετές μέρες στο ψυγείο αλλά είναι τόσο νόστιμη που αμφιβάλλω αν θα μείνει...


Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Πικάντικη Φέτα Ψητή

Συστατικά:
-Φέτα με χαμηλά λιπαρά (2 κομμάτια σε μέγεθος παλάμης)
-Πιπεριά απλή ή καυτερή
-Μπούκοβο ή tabasco ή καυτερή πιπεριά (όσο αντέχετε!!!)
-Ντομάτα και κρεμμύδι (προαιρετικά)
-Πάπρικα γλυκιά
-Ρίγανη (1 κουταλάκι του γλυκού)

Εκτέλεση:
1. Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κομμάτια της φέτας

2. Από πάνω ρίχνουμε τη ρίγανη, την πάπρικα και ότι καυτερό χρησιμοποιήσουμε

3. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και την απλώνουμε από πάνω

4. Αν θέλουμε βάζουμε λίγη ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι που έχουμε ήδη σοτάρει ελαφρώς και αλατίζουμε.

5. Τυλίγουμε καλά τη λαδόκολλα και τη βάζουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο τυλίγουμε και αυτό με τη σειρά του

6. Την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 5-8 λεπτά

7. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την σερβίρουμε

Καλή Όρεξη!

Alternative Γαμοπίλαφο

Το παραδοσιακό γαμοπίλαφο έχει ως βάση το ζωμό της γίδας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε όμως και ζωμό από κοτόπουλο, είναι πολύ νόστιμο και με πολύ λιγότερα λιπαρά!!!!

Συστατικά:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο ή 4 μπούτια (πάντα χωρίς την πέτσα)
- 350 γρ. ρύζι γλασέ
- 2 Λεμόνια
- Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το κοτόπουλο για μια ώρα περίπου. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού

2. Στο ζωμό του βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Σε περίπτωση που θέλουμε περισσότερη ποσότητα ρυζιού το βράζουμε στην αρχή με σκέτο νερό και στη συνέχεια με το ζωμό. Αυτό γίνεται για να μην αραιώσουμε το ζωμό με νερό και χάσει τη γεύση του.

Σερβίρεται ζεστό!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο ζωμό κότας ως ενισχυτικό αν και εγώ πάντως αποφεύγω να χρησιμοποιώ τα έτοιμα που περιέχουν τόνους συντηρητικών και ενισχυτικών γεύσης.

Καλή Όρεξη!

Σαλάτα με Μαυρομάτικα Φασόλια

Συστατικά:
- 1 Φλυτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια
- Λάχανο περασμένο από τον τρίφτη
- 4-5 φύλλα μαρουλιού
- Μισό ματσάκι ρόκα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές κομμένες σε ροδέλες (αν είναι τουρσί, ακόμη καλύτερα)
- Αλάτι
- Λεμόνι (κατά βούληση)
- Ξύδι (κατά βούληση)
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τα μαυρομάτικα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (να θυμίσω ότι τα μαυρομάτικα είναι καλά φασόλια και δε μας παιδεύουν αφού δε χρειάζονται αποβραδίς μούλιασμα)

2. Λίγο πριν ετοιμαστούν ξεκινάμε να κόβουμε τα λαχανικά μας

3. Το λάχανο, το μαρούλι, τη ρόκα τις πιπεριές και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ

4. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τα μαυρομάτικα, το ξύδι, το λεμόνι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε

5. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά να γνωριστούν τα συστατικά μεταξύ τους πριν τα σερβίρουμε

Καλή Όρεξη!!!

Γρήγορες και νόστιμες πατάτες Φούρνου

Συστατικά:
- 3 -4 Πατάτες
- 1 Λεμόνι
- Μουστάρδα απαλή (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας)
- Σκόρδο (1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη)
- Ρίγανη (1 κουταλιά της σούπας )
- 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι πάπρικα

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στο σχήμα που επιθυμούμε

2. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό που έχουμε ρίξει και το δεντρολίβανο για 10 λεπτά (μέχρι να τρυπιούνται εύκολα χωρίς να διαλύονται)

3. Όσο βράζουν οι πατάτες χτυπάμε το λεμόνι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι και την πάπρικα

4. Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με το μείγμα μας

5. Ψήνουμε μέχρι να ξεροψηθούν (για 20 λεπτά περίπου)

Σημείωση
Η συνταγή αυτή εκτός των άλλων γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τις κλασικές πατάτες φούρνου και δε χρειάζονται λάδι ή βούτυρο για να είναι νόστιμες.

Καλή Όρεξη!

Στραπατσάδα Σπέσιαλ




















Συστατικά:
- 3 αυγά
- 2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε μικρά τετραγωνάκια
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πολύ μικρό κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 2 ντομάτες σε κύβους ή 1 κονσέρβα ντομάτας
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτα με χαμηλά λιπαρά κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας ελιές κομμένες σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Λίγο θυμάρι
- Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε σε τηγάνι το λάδι με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τις ντομάτες και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα για 10 λεπτά
2. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπιπερώνουμε
3. Ρίχνουμε τα αυγά στη σάλτσα και ανακατεύουμε συνεχώς
4. Μετά από 5- 8 λεπτά περίπου λίγο πριν να είναι έτοιμο το φαγητό ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και τη φέτα.
5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά και σερβίρουμε

Καλή Όρεξη!

Πράσινη σαλάτα με κουκουνάρι και σταφίδες

Συστατικά:
- 10 Φύλλα μαρουλιού
- 1 Ματσάκι ρόκα
- 4 Κουταλιές της σούπας βρασμένο καλαμπόκι
- 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 2 Κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
- 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
- 5 Κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- Αλάτι

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε το μαρούλι και το κόβουμε σε σχετικά λεπτά κομμάτια
2. Πλένουμε τη ρόκα και την ψιλοκόβουμε
3. Τοποθετούμε το μαρούλι και τη ρόκα σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω το καλαμπόκι, τα κουκουνάρια, τα καρύδια, τις σταφίδες, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
4. 10 Λεπτά πριν να τη σερβίρουμε ρίχνουμε το λάδι, το μπαλσάμικο και το αλάτι

Καλή Όρεξη!

Κοχυλάκια με τόνο

Το παρακάτω πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο και δροσερό ορεκτικό.

Συστατικά:
- Γύρω στα 30- με 40 κοχυλάκια μεγάλα
- 1 τόνο μεξικάνα
- 1 τόνο καλαμπόκι
- 10 ελιές κομμένες σε φετούλες
- 1 με 1.5 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0%
- Μουστάρδα (2 κουταλιές της σούπας)
- Μαϊντανό
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το γιαούρτι

3. Γεμίζουμε τα κοχυλάκια μας με το μείγμα

Καλή Όρεξη!

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Καμμία σχέση με Φακές

Η παρακάτω συνταγή δε θυμίσει σε τίποτα τις κλασικές φακές που μας υποχρέωναν να τρώμε όταν ήμασταν παιδιά. Δοκιμάστε το και πείτε μου...

Συστατικά:
- Φακές (1 φλιτζάνι)
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- Λιγότερο από μισό πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 φρέσκες ντομάτες και 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ή αντίστοιχο συμπυκνωμένο φυσικό χυμό ντομάτας
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 Σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά και πετάμε το νερό
2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά
3. Σερβίρουμε και προαιρετικά αν θέλουμε ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε κάθε πιάτο

Καλή Όρεξη!

Πιπεριές Κέρατο Γεμιστές

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο, γρήγορο και νόστιμο ορεκτικό.

Συστατικά:
- Πιπεριές κέρατο
- Καφτερή πιπεριά ή tabasco ή μπούκοβο (όσο αντέχετε)
- Γιαούρτι στραγγιστό 0% (εξαρτάται από το πόσο γεμάτες θέλετε τις πιπεριές)
- Φέτα
- Σκόρδο (1-2 σκελίδες)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη (1 κουταλάκι του γλυκού)
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι απλό


Εκτέλεση:
Για την τυροκαυτερή:
1. Τρίβω τη φέτα, τη ρίχνω στο γιαούρτι και ανακατεύω πολύ καλά. Αν χρησιμοποιήσω καυτερή πιπεριά την ψιλοκόβω και τη ρίχνω στο μείγμα γιαουρτιού αλλιώς ότι άλλο υλικό χρησιμοποιήσω. Έπειτα ρίχνω το λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και ανακατεύω καλά. Αφήνω την τυροκαυτερή στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

2. Πλένω τις πιπεριές, κόβω τα καπάκια τους και τις καθαρίζω από τα σποράκια τους.

3. Τις τοποθετώ σε λαμαρίνα όπου προηγουμένως έχω απλώσει λαδόκολλα και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τις βγάζω, τις γεμίζω με την τυροκαυτερή και τις ξαναβάζω στο φούρνο για 10 λεπτάκια.

Οι πιπεριές είναι έτοιμες. Είτε ζεστές είτε παγωμένες τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.

Όποιος θέλει μπορεί επίσης να προσθέσει και ψιλοκομμένη ντομάτα στο μείγμα τυροκαυτερής και να γεμίσει τις πιπεριές.

Καλή όρεξη!